PITVE


 

Skromno, tiho, kao u gnijezdu iznad Jelse smjestilo se malo kameno selo Pitve. Kao u nekoj drugoj dimenziji tamo se dani doimaju duži, ritam koraka sporiji, sluh oštriji, pogled bistriji. Sve je prožeto jednostavnošÄ‡u i lišeno suvišnog. Mjesto je potpuno dio krajolika, kao da je stijena izvirila iz zemlje, usred polja, makije, aromatskog bilja. Sve je tako prirodno i na svom mjestu da upravo oduševljava.

Isprepletenost suhozida,maslinika, vinograda i poljskih puteva s boricima uokvirivaju selo.  Preko polja i Jelse na obali pogled puca prema Braču i dalje prema makarskom primorju i Biokovu. Pogled je  satkan od planova zelene i plave boje. 

Put prema jugu i Zavali vodi kroz stari kameni tunel. 

Ljeti, dok većina otoka trpi žegu, u Pitve uvijek zaluta ugodan povjetarac što boravak tamo čini još ugodnijim, poželjnijim. Noći su svježe i meke, a nebo gusto ispunjeno zvijezdama.

U Pitvama zapravo postajete bolji. Ta atmosfera opuštenosti i mira reflektiraju se na svakog posjetioca. Jednostavno, nitko nije imun ta toliku dozu mediteranske pitomosti.
 
Zanimljivosti:
 

Mjesto Jelsa je svojedobno osnovana kao luka pitovskih mještana.

Vinogradarska zbirka

Sveti Jakov je odabran za zaštitnika mjesta Pitve - crkva sv. Jakova (IX st.)

Pitve je jedno od naselja koje se nalazi unutar tradicionalne procesije "Za križem", na Veliki četvrtak

 Jedna od najstarijih običaja je procesija na Uskrs koja se održava izmeÄ‘u šest župa – Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska.
Ta ophodna procesija održava se noću izmeÄ‘u Velikog ÄŒetvrtka i Velikog Petka i naziva se Za Križem, a prvi se put pismeno spominje 1658. godine. Ova 400 godina stara tradicija počinje u 23 sata na Veliki ÄŒetvrtak, traje 8 sati i pokriva put od 22 kilometra. Iz svih šest župa procesija kreće u 23 sata i ispraća je župnik. Nijedna se procesija nikada i nigdje ne susretne s nekom drugom. 
Procesije iz svih šest župa kreću u smjeru sunčeva kruga da se meÄ‘usobno ne sretnu - što prema narodnome vjerovanju donosi nesreću. Križonoše nose Križ težak 18 kilograma, prekriven crnim velom. Slijede ga nosači svijeća, pjevači; križonoša i pratnja obučeni u bijele bratimske tunike. Procesija nije održana jedino 1943. god. u vrijeme Drugog svjetskog rata, u doba talijanske okupacije otoka.