AKTIVNOSTI - PITVE

Ovdje vam posebno želimo predstaviti one aktivnosti koje su netipične za turistički Hvar, a koje srećom u Pitvama i našoj obitelji još uvijek žive. To su posjet tradicijskoj-autohtonoj konobi, branje maslina i grožđa, proizvodnja maslinovog ulja i vina.
Ako volite raditi svojim rukama, ne bojite se fizičkih poslova i nije vam stran onaj osjećaj zadovoljstva nakon savjesno odraÄ‘enog posla onda je ovo sigurno vaš pravi izbor aktivnosti.
Ne treba vam valjda posebno napomenuti da degustacija vina, ulja i ostalih domaćih proizvoda posebno prijaju nakon rada u polju.

 

Posjete autohtonoj konobi u Pitvama

Središte svakog dalmatinskog-otočkog gospodarstva oduvijek  je konoba. Za nas je to čarobno mjesto u kojem plodove zemlje pretvaramo u napitke, ulja, hranu. To su posebna mjesta koja kriju tajne obiteljskih receptura i načina izrade. Konobe su i mjesta susreta prijatelja, radnika, obitelji, prožeta mirisima vina, ulja, dima, voska, začinskog bilja.  Tamo ćete vidjeti načine proizvodnje vina i ulja, doživjeti onu pravu atmosferu prostora koji je za svakog dalmatinca sinonim rada, razonode, ponosa i topline druženja. 


Berba maslina i grožđa

Berba grožđa (trganje) obavlja se u mjesecu rujnu. I danas je zanimljivo vidjeti kako hvarska polja tada ožive. Sve je spremno za berbu, svatko zna svoju zadaću, svoje mjesto. Berba je uvijek kombinacija zahtjevnog fizičkog rada i velike radosti. Napokon ubiremo plodove svojeg rada. Bačve čekaju vino, ljudi prvo kušanje. Veliko išÄekivanje je na vrhuncu. A kada sve opisano smjestimo u Pitve, u netaknutu prirodu, u zvukove zujanja pčela i cvrčanje cvrčka osjećamo se obnovljeno. Kakva rekreacija za duh i tijelo! 

Isto je i s branjem maslina. Veselje rada, išÄekivanje prvih kapi, umor, radost i mir. 
Marenda pod  krošnjom masline, slana srdela ili komad ovčjeg sira, čaša crnog vina. Terapija je u tijeku :)
 Proizvodnja maslinovog ulja i vina

Nakon godine dana ciklus je zatvoren, ponovo smo u konobi, sve je spremno za drevnu alkemiju. Posude su čiste, konoba je organizirana i spremna za proizvodnju vina i ulja. Doista, iskonski je doživljaj sudjelovati u procesima izrade vina ili ulja, gledati težake kako poznaju svaki potreban pokret napamet. Konoba je puna mirisa, užurbanosti i uigranosti. Pridružite nam se, doživite dio ove priče, napunite se impresijama.