GASTRONOMIJA

Dalmatinska kuhinja

Gastronomija je jedan od ključnih sastojaka svake turističke ponude. Pa je tako i dalmatinska/hrvatska gastro ponuda slijedila upravo isti put promjena doktrina u turizmu.


U mnogome možemo zahvaliti vrhunskim kuharima, guruima, bonkulovićima, izjelicama i avanturistima kao što su Anthony Bourdain, Andrew Zimmern, Stephan Macchi, Veljko Barbijeri, Ana Ugarković, David Skoko i mnogi, mnogi drugi koji su svojim javnim radom ali i u "tišini" svojih kuhinja otkrivali dalmatinsku gastronomiju, iznova, otkrivali je nama.
Osvježenu, lišenu suvišnog, fokusiranu na samu bit: svježu, lokalnu namirnicu i proizvod.  

Globalni gastronomski trendovi definitivno pomažu tom skoro pokretu koji trenutno nastaje u kuhinjama naših restorana ali i pratećim uslugama.

 


 

Gastronomska ponuda postaje ponovo autentična i samosvjesna.
Za one koji ne znaju mnogo o dalmatinskoj kuhinji važno je reći da kao i većina mediteranskih kuhinja baštini utjecaje istoka i zapada, a crpi svoje esenciju iz svog podneblja.
Ključne namirnice i proizvodi su maslina, maslinovo ulje, riba (plava riba pogotovo), školjke, rakovi,  luk (kapula), češnjak, blitva, raštika, janjetina, pršut, panceta...

Naravno, toga je još mnogo ali ovih nekoliko namirnica/proizvoda doista su ključne za većinu domaćih specijaliteta. Kompleksnost te jednostavnosti (ZEN :), kombinatorika okusa koja proizlazi iz njih i svijest da su ti okusi zapravo nasljeÄ‘e antike, Grka, Rima, srednjovjekovnih samostana, Mletačke republike i Osmanskih osvajača koji su obogačivali, interpretirali tih istih nekoliko namirnica na drugačije načine. To je bogatstvo dalmatinske kuhinje.

Jednostavnost pripreme, svježina namirnica, baština receptura. To je kuhinja koju mi njegujemo, to je naša baština koju želimo podijeliti s vama.


Vama u slast, a nama na čast :)